LABOURS OF REALITY

Expoziție Flaviu Moldovan (10-22.06)
............................................................
Vernisaj/Opening: Vineri/Friday, 10.06.2022, 18.00 - 19:00 h
*Visiting period: 10 - 25 iunie, 2022 / luni - sambătă, 12 - 18 h


Granițele realității par să fie astăzi într-atât de elastice, încât omul ajunge să se întrebe care sunt limitele sale ontologice și ale conștiinței, în ce termeni se poate vorbi despre identitate, până unde se manifestă el ca subiect sau protagonist și de unde începe să fie un obiect prins într-o rețea pe post de personaj anonim.

Se poate spune că diferența fundamentală între artistul clasic și cel contemporan nu este neapărat una istorică sau de natură estetică, cât una de raportare la realitate. În vreme ce artistul clasic captează și reprezintă Altceva-ul, artistul contemporan se caută pe sine, uneori fragmentar sau cu disperare, alteori mai coerent și cu soluții surprinzătoare.

Din acest tip de tensiune proprie contemporaneității se naște și LABOURS OF REALITY, un fel de proces de individuare în câteva etape care corespund fiecare unui registru creativ distinct, intim legate intre ele: planktonul (amalgam primordial organic) și explorarea oniricului; planul minimalist-abstract contrapus excesului senzorial; integrarea energiei în stare de flux și imprimarea sa pe pânză ca o “caligrafie a sufletului” (seria Flow) în paralel cu ciclul Subtitlurilor (sinteză a mentalului rațional).

Un spirit mercurian, Flaviu Moldovan recurge la versatilitatea limbajelor sale vizuale pentru a ne introduce simultan lumi de diferite mărimi și texturi temporale, din micro-cosmos se lărgește vectorial spre macrocosmos și din abisurile siderale te readuce în starea de potențial nuclear.

Corolarul Simplify reprezintă esența sinelui detașat de diversele faze de declinare ale conștiinței și a propriei narațiuni, care își regăsește autoritatea și starea contemplativă în centrul unui cosmos paradoxal.

--------------------------------------------------------------------
Flaviu Moldovan (n. 1983, Cluj) este un artist vizual, designer și antreprenor, fondator al Galeriei Plankton și al Plankton Academy din Cluj.

După formarea sa academică de la Cluj va petrece un timp la Paris, unde aprofundează operele artiștilor de la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, fiind impresionat în special de reprezentanții suprarealismului, ai expresionismului, dadaismului și ai artei abstracte, curente care continuă să îl influențeze semnificativ. Alte surse de inspirație sunt scena street art și sound designul. Flaviu Moldovan colecționează și mixează muzica electronică, uneori în timpul vernisajelor, cultivând latura sintestezică a artei sale.
Este recunoscut totodată că promotor al creației autohtone, manifestându-și interesul și pentru alti artiști vizuali sau DJ pe care îi găzduiește în transmisiunile live Plankton Mixart, în podcasturile și spațiile sale, în expoziții personale sau colective.